Je li Njemačka obećana Zemlja? Sve više radnika se žali da nije! - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Je li Njemačka obećana Zemlja? Sve više radnika se žali da nije!

Je li Njemačka obećana Zemlja? Sve više radnika se žali da nije!

Već godinama Njemačka važi za jednu od najpoželjnijih zemalja za posao. Međutim, koliko su zadovoljni zaposlenici u Njemačkoj? Novo izdanje Gallupovog istraživanja evropskog tržišta rada pokazuje: Sve manje, prenosi Njemačka novinska agencija (dpa

Danas je manje od polovine, samo 45 posto radnika u Njemačkoj zadovoljno i optimistično. Samo od prošle godine udio je porastao za osam postotnih bodova prenosi fenix-magazin.

Po udjelu zadovoljnih radnika Njemačka je sada tek 20. u Evropi. Prva je Finska s 83 posto zadovoljnih zaposlenika, ispred Danske i Islanda sa 77 i 76 posto.

Njemački se radnici posebno žale na stres – iako je udio ljudi s tom tužbom od prije godinu dana pao za jedan postotni bod, s 41 posto i dalje je u gornjoj trećini evropske tablice.

Pročitajte još:

DOLAZI VELIKO POVEĆANJE PLATA U NJEMAČKOJ: Ovi radnici će dobiti 10 posto veće plate, posebnu isplatu od 1.250 i niz drugih beneficija

Usporedbe radi: 35 posto zaposlenika u Austriji i 30 posto u Švicarskoj žali se na stres.

“Mješavina oslabljenog životnog zadovoljstva i kontinuiranog natprosječnog stresa ukazuje na to da ispitanici u Njemačkoj osjećaju da ne mogu kontrolisati mnoge čimbenike koji utiču na njihove živote”, rekao je direktor Gallupa za Europu, Bliski istok i Afriku Marco Nink.

Evropski podaci također pokazuju da je osjećaj zadovoljstva kod zaposlenika bez emocionalne povezanosti s poslodavcem rjeđi nego kod onih koji tu povezanost osjećaju, u omjeru 34 prema 58 posto.

“Zaposlenici diljem svijeta žele da ih se tretira kao ljude, a ne kao resurs”, rekao je Nink.

Globalni podaci pokazuju da zec leži u tom grmu. Naime, u usporedbi s ostalim svjetskim regijama, radnici u Evropi pokazuju najniži stupanj emocionalne povezanosti s firmom u kojoj rade – 13 posto, uz globalni prosjek od 23 posto.

S druge strane, u samoj Njemačkoj ta je vrijednost na 15 posto, ispred Austrije i Švicarske s 10 i devet posto prenosi fenix-magazin.

Pročitajte još:

Loading

O urednik

Također pogledajte

Scholz upozorio Nijemce na “velike ekonomske probleme” i istakao koje je jedino rješenje

Govoreći danas u Bundestagu o budžetu za sljedeću godinu, njemački kancelar Olaf Scholz je upozorio …