POČETNA PLATA 4.000 EURA PLUS DODACI: Posao se može naučiti za samo 12 mjeseci i siguran je do penzije - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / OSTALI POSLOVI / POČETNA PLATA 4.000 EURA PLUS DODACI: Posao se može naučiti za samo 12 mjeseci i siguran je do penzije

POČETNA PLATA 4.000 EURA PLUS DODACI: Posao se može naučiti za samo 12 mjeseci i siguran je do penzije

Nedostatak radnika je problem u mnogim privrednim granama u Njemačkoj. Posebno je problematičan nedostatak radnika u željezničkoj industriji. Stoga vlasti nude mašinovođama i do 4.000 eura početnu platu te obuku u trajanju od 12 mjeseci prenosi fenix-magazin

Kako bi se zadovoljila sve veća potražnja za mašinovođama u nadolazećim godinama, „Landesprogramm Fokus Bahn“, inicijativa vlade savezne zemlje i jedanaest željezničkih firmi za zapošljavanje radnika, cilja na novu skupinu: radnike s nepunim radnim vremenom. Prvi konkurs započet će u jesen 2024, u kojem se osobe koje mijenjaju karijeru mogu vanredno obučavati za mašinovođe.

Željeznička industrija očajnički traži kvalifikovane kandidate za prekvalifikaciju za mašinovođe. – U vremenima nedostatka kvalifikovanih radnika potrebna je fleksibilnost, kaže Heinrich Brüggemann, voditelj projekta u Focus Bahnu. Poslodavci bi morali više pažnje posvetiti željama i potrebama kandidata.

Za prekvalifikacija za mašinovođu / Strojovođu prijavite se OVDJE

Većina mašinovođa u Njemačkoj nema tradicionalnu obuku u željezničkoj industriji, već dolaze iz drugih zanimanja i završavaju dvanaestomjesečni kurs prekvalifikacije. To uključuje teoretske lekcije kao i praktične jedinice kao što su manevriranje, rute vožnje i kontakt s putnicima.

Nakon uspješne prekvalifikacije možete očekivati ​​početnu platu od oko 4.000 eura s dodacima i siguran posao do penzije (valja napomenuti kako se u Njemačko plate uvijek iskazuju u bruto iznosu). Vanredna prekvalifikacija trajat će 16 mjeseci, s tim da će budući mašinovođe morati učiti samo pet sati dnevno. Prvi kurs trebao bi započeti u oktobru 2024., javljaju vlasti NRW-a, prenose lokalni mediji.

Pročitajte još:

Nevjerovatno, do skoro su tražili hiljade radnika a sada otpuštaju 30.000 radnka, šta se dešava sa Njemačkom?

Pouzdanost vozova u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji na najnižoj tački: manjak radnika je sve veći

Postoji oko 3.000 radnih mjesta za mašinovođe u regionalnim i S-Bahn vozovima u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, od kojih je oko 350 nepopunjeno. Osim toga, oko 20 posto mašinovođa otići će u penziju do 2027. godine. Također, potreba za radnicima raste za oko 15 posto, jer će se dodatno proširiti klimatski prihvatljiv javni prijevoz i smanjiti radno vrijeme kao rezultat posljednje kampanje kolektivnog pregovaranja sindikata mašinovođa GDL.

Pouzdanost vozovau Sjevernoj Rajni-Vestfaliji prošle je godine dosegla najnižu tačku. Prema izvještaju o kvaliteti željezničkog prijevoza u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, oko jedan od sedam vozova pokvario se 2023. godine. Uz brojna gradilišta, glavni razlog tome je nedostatak mašinovođa.

Za prekvalifikacija za mašinovođu / Strojovođu prijavite se OVDJE

200 migranata kvalifikovano za mašinovođe

Već pet godina jedanaest željezničkih kompanija u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji udružuje svoje napore u zapošljavanju radnika u projektu “Fokus Bahn”, koji državna vlada podupire milionima eura. Projekt se pokušava obratiti na nove skupine radnika: 200 migranata koji su posljednjih godina došli u Njemačku već je kvalifikovano za mašinovođe – uključujući i kurs jezika. Focus Bahn se sada nada privući žene na posao mašinovođe, koji je do sada bio muška domena, s projektom na određeno vrijeme prenosi fenix-magazin

Njemačke željeznice također finansiraju prekvalifikaciju druge deficitarne struke.

Pročitajte još:

Prekvalifikacija za prugograditelja i električara u Njemačkim Željeznicama (Deutsche Bahn)

Prekvalifikacija za mašinovođu / Strojovođu

Prekvalifikacija za vozača autobusa

Loading

O urednik

Također pogledajte

Scholz upozorio Nijemce na “velike ekonomske probleme” i istakao koje je jedino rješenje

Govoreći danas u Bundestagu o budžetu za sljedeću godinu, njemački kancelar Olaf Scholz je upozorio …