Ako imate ovo zdravstveno osiguranje plaćat ćete čak 18 posto više od nove godine. - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Ako imate ovo zdravstveno osiguranje plaćat ćete čak 18 posto više od nove godine.

Ako imate ovo zdravstveno osiguranje plaćat ćete čak 18 posto više od nove godine.

Privatna zdravstvena  osiguranja u Njemačkoj najavila su znatna poskupljenja u novoj godini, navodi fenix-magazin. U prosjeku bi premije osiguranja mogle porasti gotovo za jednu petinu.

Zakonska zdravstvena osiguranja upozorila su i na povećanje doprinosa, no oni koji imaju privatno zdravstveno  osiguranje iduće godine mogu očekivati ​​znatno veće doprinose.

Većina privatnih zdravstvenih osiguranja (PKV) planira povećanje premija od 1. januara 2025. godine – u prosjeku za 18 posto, objavili su njemački mediji.

Pogođeno je oko dvije trećine od svih 8,7 miliona potpuno osiguranih osoba. Mnogi od njih mogli bi biti još teže pogođeni.

“Poskupljenja veća od 30 posto neće biti neuobičajena”, pišu njemački mediji.

Povećani bolnički troškovi

“Privatna zdravstvena osiguravajuća društva provjeravaju svoje doprinose na različite datume u kalendarskoj godini i po potrebi ih prilagođavaju”, objašnjava udruga.

Prema pisanju njemačkih medija, većina pružatelja usluga prilagođava premije 1. januara, neki poput DKV-a 1. aprila. Osiguranici će u idućih nekoliko sedmica dobiti pisma s novim cijenama.

“Najveći pokretač troškova je bolničko liječenje”, nastavlja se. Ovdje su rashodi za usluge PKV-a samo u 2023. porasli za 13,5 posto – a taj snažan porast nastavit će se i u 2024. godini.

Jedan od razloga: tokom pandemije koronavirusa neke su se operacije radile rjeđe, te su se u idućim godinama ponovno zakazivale. Poskupljenje usluga njege i općih bolničkih usluga, koje su iste za one s privatnim i zakonskim osiguranjem, osjeća se i u firmama.

Između 2021. i 2023. troškovi po prosječnom danu skrbi u bolnici porasli su za 37,5 posto.

Primjerice, njega novorođenčeta poskupjela je u prosjeku 18 posto. Utjecao je, smatraju u udruzi, nagli rast kolektivno ugovorenih plaća i veći zakonski minimalni zahtjevi za medicinsko osoblje.

Stručnjaci preporučuju promjenu osiguravajućeg društva

Većina onih s privatnim osiguranjem su državni službenici i njihove obitelji. Ima i samozaposlenih i zaposlenika koji dobro zarađuju. Prema izračunu udruge, prosječni doprinos za odrasle privatno osigurane osobe u idućoj će godini iznositi 623 eura mjesečno.

Prosječni doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje (GKV) za prosječnog primatelja iznosi 711 eura. Stručnjaci preporučuju da provjerite različite cijene kod različitih osiguranja.

Promjena pružatelja usluge, s druge strane, često se ne isplati – također zbog nagomilanih rezervi za starost.

Centri za savjetovanje potrošača često vide promjenu vlastitog osiguranja kao najbolje rješenje.

Zakonski osiguravatelji upozorili su i na sve veći pritisak na doprinose za zdravstveno osiguranje u sljedećoj godini s obzirom na daljnje povećanje troškova.

Za 2025. očekuje se dodatni financijski zahtjev od 0,5 do 0,6 postotnih bodova, rekla je čelnica Nacionalne udruge obveznih fondova zdravstvenog osiguranja Doris Pfeiffer. To ne uključuje daljnje dodatne izdatke iz zakonskih prijedloga koji su u tijeku.

Dodatni doprinos koji su zdravstveni fondovi odredili svojim članovima već je povećan na prosječnih 1,7 posto za 2024. godinu. Cjelokupni doprinos uključuje i opću stopu od 14,6 posto bruto plate prenosi fenix-magazin.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Manje neto plate od bruta: Ovi zaposlenici će plaćati više poreza od 2025 u Njemačkoj

Federalno ministarstvo rada planira povećati doprinose za socijalno osiguranje za osobe s visokim primanjima. Očekuje …