Manje neto plate od bruta: Ovi zaposlenici će plaćati više poreza od 2025 u Njemačkoj - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Manje neto plate od bruta: Ovi zaposlenici će plaćati više poreza od 2025 u Njemačkoj

Manje neto plate od bruta: Ovi zaposlenici će plaćati više poreza od 2025 u Njemačkoj

Federalno ministarstvo rada planira povećati doprinose za socijalno osiguranje za osobe s visokim primanjima. Očekuje se da će granice za utvrđivanje doprinosa biti znatno veće 2025. godine.

Berlin – 2025. godine biće povećani doprinosi za socijalno osiguranje za visoko zarađivače u Njemačkoj. Nacrt Federalnog ministarstva za rad i socijalna pitanja (BMAS) predlaže da se granice za utvrđivanje doprinosa, koje su ključne za ovo povećanje, trebaju povećati. Ovi limiti se redovno prilagođavaju, ali ovog puta se očekuje da će povećanje biti posebno veliko. Portparolka ministarstva potvrdila je odgovarajući izvještaj u listu Bild, a prenosi njemačka novinska agencija (dpa).
Ograničenja procjene doprinosa povećavaju doprinose za socijalno osiguranje
Ubuduće će se doprinosi za obavezno penzijsko osiguranje naplaćivati ​​do mjesečnih primanja od 8.050 eura (ranije je bilo 7.550 eura na zapadu i 7.450 eura na istoku). Dosadašnja razlika između Istoka i Zapada će biti ukinuta. Ko zarađuje više od 8.050 eura plaća samo penzijske doprinose do ove granice. U brojkama to izgleda ovako: prema BMAS-u, penzijski doprinos bi trebao ostati stabilan na 18,6 posto do 2027. godine. Uz gornju granicu od 8.050 eura, za obavezno penzijsko osiguranje dospio bi doprinos od 1.497,30 eura.
Poređenja radi: 2024. iznosiće 1.404,30 eura (zapad) i 1.385,70 eura (istok). Istočni Nijemci će 2025. platiti oko 112 eura više.
Za primanja koja su iznad limita ne naplaćuju se dodatni doprinosi – to znači da za penzijsko osiguranje nije bitno da li neko zarađuje 8.050 eura mjesečno ili 10.000 eura, doprinos ostaje isti. Zbog demografskih kretanja, BMAS pretpostavlja da će se penzijski doprinosi povećati od 2028. Očekuje se da će do 2035. porasti na 22,3 posto. Nakon toga, „zahvaljujući generacijskom kapitalu“, očekuje se da će nastupiti dalja faza stabilnosti koja će trajati do 2045. godine.
Poskupljuje i zdravstveno osiguranje – osobe bez djece plaćaju veće doprinose za socijalno osiguranje
Granica doprinosa za obavezno zdravstveno i zdravstveno osiguranje takođe će značajno porasti, sa 5.175 evra na 5.512,50 evra mjesečno. Portparol je potvrdio za dpa da nacrt već koordiniraju resori unutar vlade.
Računica je ovdje malo složenija, jer se doprinosi za zdravstveno i zdravstveno osiguranje sastoje od različitih faktora. Stopa doprinosa za osiguranje za dugotrajnu njegu trenutno iznosi 3,4 posto bruto prihoda za one bez djece. Zaposleni i poslodavci dijele polovinu doprinosa, odnosno 1,7 ili 2,0 posto. Brojevi za 2025. još nisu sigurni; Prema Tagesschau-u, kompanije za zdravstveno osiguranje već očekuju povećanje. Sa primanjima od 5.512,50 eura mjesečno, oni bez djece morali bi plaćati doprinos za negu od 220,50 eura. 2024. će i dalje biti 207 eura.

Osim toga, tu su i doprinosi za zdravstveno osiguranje. Oni se sastoje od opšte stope doprinosa (određene na 14,6 posto za 2024. godinu) i pojedinačnog dodatnog doprinosa, koji određuju društva za zdravstveno osiguranje i koji dijele zaposleni i poslodavci. KKH Kaufmännische Krankenkasse ima jednu od najviših stopa doprinosa od 3,28 posto (od 2024. godine, izvor: Krankenkassen.de). Poređenja radi: hkk je naplatio 0,98 posto individualnog dodatnog doprinosa (2024.). Neko ko zarađuje 5.512,50 eura i osiguran je kod KKH Kaufmännische Krankenkasse morao bi plaćati doprinos za zdravstveno osiguranje od oko 984,64 eura mjesečno. U 2024. će i dalje biti 925,29 eura.

Za društveno udruženje VdK to ne ide dovoljno daleko. “Najavljeno povećanje granice doprinosa je pošteno prilagođavanje, ali ne ide dovoljno daleko. To znači da će oni sa visokim zaradama imati veći, a samim tim i pravičniji udio u finansiranju socijalnog osiguranja. Međutim, savezna vlada bi trebala pokazati još više hrabrosti”, rekla je Verena Bentele, predsjednica VdK, u izvještaju udruženja. Prema mišljenju udruženja, granice doprinosa u zakonskom zdravstvenom i zdravstvenom osiguranju treba da budu podignute na vrijednosti penzijskog osiguranja. “Nakon planiranog povećanja, to bi rezultiralo jedinstvenim limitom za obračun doprinosa za sva društva socijalnog osiguranja od 8.050 eura.”

Savezno ministarstvo rada navodi “veoma dobar razvoj plata” u Njemačkoj kao razlog za povećanje limita za utvrđivanje doprinosa. Plate širom Njemačke porasle su za 6,44 posto. Sada ograničenja procjene imaju za cilj da osiguraju da viši zarađivači učestvuju u finansiranju socijalnog osiguranja „prema kretanju plata“. (Laernie sa dpa)

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka uvodi subvenciju za podstanare – evo kako građani mogu dobiti skoro 400 eura

Za mnoge građane dolazi sljedeća subvencija u Njemačkoj. Iako bi mnogima moglo pružiti finansijsku olakšicu, …