Njemačka ISPLAĆUJE 1.000 € POSEBNOJ GRUPI GRAĐANA: Evo šta je potrebno da uradite da biste se dočepali novca - Nikad nije bilo jednostavnije - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Njemačka ISPLAĆUJE 1.000 € POSEBNOJ GRUPI GRAĐANA: Evo šta je potrebno da uradite da biste se dočepali novca – Nikad nije bilo jednostavnije

Njemačka ISPLAĆUJE 1.000 € POSEBNOJ GRUPI GRAĐANA: Evo šta je potrebno da uradite da biste se dočepali novca – Nikad nije bilo jednostavnije

Dugotrajno nezaposlena lica koja su potom bila zaposlena na poslovima na kojima se plaćaju doprinosi duže od 12 mjeseci trebalo bi da dobiju jednokratnu isplatu od 1.000 eura u Njemačkoj.

Međutim, izvršna direktorka Savezne agencije za zapošljavanje Andrea Nales kritikuje plan savezne vlade da dugotrajno nezaposlenima isplati „početni bonus“ od 1.000 eura ako uspješno počnu da rade i izdrže godinu dana na poslu prenosi kurir.

– Ne treba nam ovaj bonus da bismo radili svoj posao. Ono što nam je potrebno jeste da nas političari puste da radimo na miru – rekao je bivši predsjednik SPD. I SPD ima velike rezerve prema najavljenom projektu.

Ministar ekonomije Robert Habek branio je projekat.

– Mnogi koji kažu: ‘To je to’ – to su ekonomisti i naučnici rada, uključujući i konzervativne – rekao je političar u srijedu uveče u programu RTL Direkt. – Svi kažu da bismo mogli da smanjimo nezaposlenost za oko 100.000 ljudi. Koncept će funkcionisati, pragmatičan je i praktičan.

Vlada je prošle nedjelje odlučila da pooštri pravila za primaoce građanskog dodatka. Ako odbiju da rade, uskoro ih čekaju veće kazne.

Istovremeno, dugotrajno nezaposlena lica koja su bila zaposlena na doprinosnim poslovima duže od 12 mjeseci trebalo bi da dobiju jednokratnu isplatu od 1.000 eura. Uredba bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2025. godine.

U redovima vladajuće „Semafor-koalicije“ već duže vrijeme kritikuju projekat. Kancelar Olaf Scholz (SPD) takođe je u utorak uveče izrazio skepticizam u pogledu efikasnosti planova. Planirani bonus „možda neće biti od koristi“, rekao je on. „Ali ni to ne šteti“, dodao je.

Nales upozorava da se situacija na tržištu rada pogoršava.

– Trenutno doživljavamo da, s jedne strane, raste zaposlenost, a sa druge se povećava broj onih koji traže posao. Postoje i drugi sektori koji rastu. Ali imamo i recesiju u nekim sektorima. Postoji i strukturni jaz – rekla je ona.

U ukupnoj privredi u poslednjih deset godina otvoreno je 15 posto više radnih mjesta, ali tek nešto manje od dva posto u proizvodnom sektoru.

Nales je pozvala vladajuću koaliciju da djeluje. Prerađivačka industrija je posebno ključna za njemački izvozni model i inovacije.

– U tom smislu, bilo bi jako dobro da savezna vlada uskoro pronađe zajedničku strategiju industrijske politike. Iz perspektive politike tržišta rada, želim da kažem: ako postoji hitna potreba da se djeluje, onda to treba da se uradi – dodala je ona.

Iako postoji rizik od povećanja doprinosa za njegu i zdravstveno osiguranje u 2025. godini, Federalna agencija želi da zadrži stopu osiguranja za slučaj nezaposlenosti stabilnom, prenosi Fenix Magazin.

– Od danas povećanje doprinosa nije neophodno. Povećanje doprinosa imalo bi prociklički efekat u ekonomskoj krizi. Želimo da to izbegnemo – rekla je čelnica Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Izvor: BiznisKurir/BizPortal

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka uvodi subvenciju za podstanare – evo kako građani mogu dobiti skoro 400 eura

Za mnoge građane dolazi sljedeća subvencija u Njemačkoj. Iako bi mnogima moglo pružiti finansijsku olakšicu, …