NJEMAČKI GIGANT OTPUŠTA 1.300 RADNIKA: Upali u tešku finansijsku situaciju, sve se slomilo na zaposlenima - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / Nekategorisano / NJEMAČKI GIGANT OTPUŠTA 1.300 RADNIKA: Upali u tešku finansijsku situaciju, sve se slomilo na zaposlenima

NJEMAČKI GIGANT OTPUŠTA 1.300 RADNIKA: Upali u tešku finansijsku situaciju, sve se slomilo na zaposlenima

Proizvođač električnih aparata za domaćinstvo Miele namjerava da u Njemačkoj otpusti 1.300 radnika, što znači da će svaki deveti radnik ostati bez posla.

Najavljeno je potpisivanje novog kolektivnog ugovora sa sindikatom, koji će važiti od avgusta ove godine do decembra 2028. godine, kao i ulaganje od pola milijarde eura. Kako bi se otpustio navedeni broj radnika, potrebno je pripremiti uslove za isplatu otpremnina i odlazak u prevremenu penziju. Međutim, tvrdi se da do kraja 2027. neće biti otpuštanja.

Kako javlja njemački Tagesschau, Miele je u teškoj situaciji. Tokom pandemije koronavirusa imao je izuzetnu prodaju, dok je nakon završetka pandemije znatno pala. Lani je prodaja kompanije koja zapošljava 22.700 ljudi širom svijeta smanjena na gotovo pet milijardi eura, prenosi Seebiz.

Većina otkaza biće u njemačkom gradu Guterslohu, gdje Miele ima svoje sjedište i fabriku. Fabrika za proizvodnju veš mašina sa 700 radnika biti će preseljena iz spomenutog grada u Poljsku, dok će 600 radnika u ostatku Njemačke ostati bez posla. Sindikalisti tvrde da je bilo nemoguće uvjeriti Miele da odustane od preseljenja i zatvaranja proizvodnih pogona.

Smatraju da su izdašnim otpremninama i drugim socijalnim mehanizmima uspjeli „da izvuku nešto“ za radnike koji će dobiti otkaz.

BiznisKurir/BIZPortal

Ovo je popis nekih od velikih firmi koji napuštaju Njemačku:

Loading

O urednik

Također pogledajte

Ovo su nova pravila za putovanje državljana Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova u zemlje EU

U Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDEEA) Bosne i Hercegovine objasnili su …