Postaje li istočna Njemačka motor razvoja cijele države? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Postaje li istočna Njemačka motor razvoja cijele države?

Postaje li istočna Njemačka motor razvoja cijele države?

Iz instituta “ifo” su objavili podatke koje u Njemačkoj smatraju impresivnim. Naime, objavili su da je izgledno da će privreda na istoku Njemačke u narednih nekoliko godina natprosječno rasti u odnosu na njemačku privredu u cjelini.

Očekuje se da će taj rast u istočnonjemačkim pokrajinama ove godine iznositi 1,1 posto, a da će sljedeće godine iznositi 1,7 posto. Poređenja radi, rast njemačke privrede u cjelini bi ove godine trebao iznositi 0,4 posto, a sljedeće godine 1,5 posto.

Joachim Ragnitz iz instituta “ifo” je izjavio da postoji nekoliko razloga za to. Prema njegovim riječima, na istoku Njemačke postoji snažan rast, posebno u uslužnom sektoru.

Naglo povećana kupovna moć

Postoje i drugi razlozi visokog privrednog rasta na istoku zemlje, ali je malo vjerovatno da će oni dovesti do dugoročnog privrednog rasta.

“Prošle godine su postojali različiti nivoi prilagođavanja penzija na istoku i zapadu”, napomenuo je Oliver Holtemoller iz instituta IWH.

Pročitajte još:

Zašto su stanovnici istočne Njemačke nezadovoljni? Ovo su razlike između istoka i zapada koje morate znati:

Penzije su od 1. jula na istoku veće za 5,86 posto dok su na zapadu veće za 4,39 posto. To znači da penzioneri imaju više novca, a time je njihova kupovna moć veća. S obzirom na to da je na istoku više penzionera, onda je spomenuto prilagođavanje primjetnije nego na zapadu Njemačke. Holtemoller je podsjetio da povećanje minimalne plate ima sličan učinak.

No, kako je istakao, povećana kupovna moć usljed povećanja penzija neće biti primjetna u stopama ekonomskog rasta od ove godine. Pošto su prošle godine penzije izjednačene, buduća procentualna povećanja penzija će biti jednaka i na istoku i na zapadu.

Ekonomija na istoku manje ovisna o izvozu

Osim veće kupovne moći, postoji još nešto što je uzrokovalo snažnije povećanje proizvodnje na istoku nego na zapadu. Naime, kako je ukazao Ragnitz, proizvodnja na istoku je manje pogođena ograničenjima. Klaus-Heiner Rohl iz instituta IW je naglasio da je prethodno navedeno izraz suštinske razlike između industrija istoka i zapada.

“Ekonomija na istoku je prvenstveno zasnovana na domaćoj potrošnji dok industrija na zapadu uveliko ovisi o izvozu. U fazi slabe ekonomije, kroz koju trenutno prolazimo, ekonomija na zapadu Njemačke je mnogo više pogođena nego ekonomija na istoku Njemačke”, izjavio je Rohl.

Savezne pokrajine, kao što su Bavarska i Baden-Wurttemberg, imaju, kako je napomenuo, industrije koje u velikoj mjeri ovise o izvozu, posebno se to odnosi na automobilsku industriju i mašinstvo.

“Skoro četvrtina njemačkih DAX (njemački dionički indeks) kompanija nalazi se u Bavarskoj, uključujući globalne kompanije kao što su Adidas, BMW i Siemens”, dodaje Rohl.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Manje neto plate od bruta: Ovi zaposlenici će plaćati više poreza od 2025 u Njemačkoj

Federalno ministarstvo rada planira povećati doprinose za socijalno osiguranje za osobe s visokim primanjima. Očekuje …