NEDOSTATAK RADNIKA: Njemačka izdaje hiljade viza za radnike iz zemalja koje nisu članice EU-a   - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / NEDOSTATAK RADNIKA: Njemačka izdaje hiljade viza za radnike iz zemalja koje nisu članice EU-a  

NEDOSTATAK RADNIKA: Njemačka izdaje hiljade viza za radnike iz zemalja koje nisu članice EU-a  

Novi zakon o useljavanju kvalifikovanih radnika ima za cilj privući više radnika iz zemalja koje nisu članice EU-a u Njemačku.

U prvoj polovini ove godine njemačko Ministarstvo vanjskih poslova izdalo je više od 80.000 viza za ljude koji žele raditi u Njemačkoj. Otprilike polovina njih – više od 40.000 – su kvalifikovani radnici, doznaje Njemačka novinske agencija (dpa) iz ministarstva.

Za usporedbu: u istom razdoblju prošle godine izdano je oko 37.000 viza za kvalifikovane radnike prenosi fenix-magazin..

Prema informacijama, Savezno ministarstvo vanjskih poslova izdalo je više od 157.000 viza za potrebe zapošljavanja u cijeloj 2023. godini, od čega je 79.000 viza otišlo kvalifikovanim radnicima.

Karta mogućnosti je još na početku

Takozvana „Kartica mogućnosti“, koja je uvedena 1. juna, još nije imala većeg utjecaja na broj radnika migranata. Do sada je izdano gotovo 200 viza po ovoj pravnoj osnovi, kažu u ministarstvu vanjskih poslova.

Pročitajte još:

EVO KOLIKO GASTARBAJTERI ZARAĐUJU U NJEMAČKOJ: Ovo je detaljan spisak zanimanja i mjesečnih plata, a za većinu poslova ne treba ni znanje jezika, (OTVORITE LINK ZA PREGLED)

Preduslov za Karticu je najmanje dvije godine stručnog obrazovanja koje je državno priznato u zemlji zaposlenja ili odgovarajuća akademska diploma te poznavanje njemačkog ili engleskog jezika. Zavisno o razini jezika, profesionalnom iskustvu, dobi i povezanosti s Njemačkom, zainteresovane strane dobivaju bodove koji im daju pravo na „Karticu mogućnosti“. Postoje i bodovi za kvalifikacije u deficitarnim zanimanjima. Svako ko ima dovoljan broj bodova može doći u Njemačku i onda ima godinu dana za traženje stalnog posla. Pod određenim uslovima moguće je jednokratno produženje za dvije godine.

Predsjednik Njemačke komore za trgovinu i industriju (DIHK) Peter Adrian kritikuje ovaj sistem: „Ova Kartica bi trebala ljudima dati priliku da godinu dana traže posao u Njemačkoj. Međutim, zahtjevi za Karticu mogućnosti su previše složeni. “Mislim da ovom opcijom ne možete privući k nama mnogo kvalifikovanih radnika”, rekao je u izjavi za dpa.

Rad bez prethodnih postupaka priznavanja

Njemačka od 2020. ima zakon o useljavanju kvalificiranih radnika. U novembru 2023. na snagu je stupio prvi dio reforme ovog zakona o kojoj je odlučila semafor koalicija. Prije svega, to je uključivalo olakšice za „EU plavu kartu“ i za priznate kvalifikovane radnike.

Od oktobra , kvalifikovani radnici s diplomom i profesionalnim iskustvom mogu ući i raditi u Njemačkoj bez prethodnog postupka priznavanja. Dakle, ne mora se imati nikakva obuka koja je priznata u Njemačkoj, ali morate imati ponudu za posao s bruto godišnjom platom od najmanje 40.770 eura – ako je poslodavac vezan kolektivnim ugovorima, primanja u skladu s dovoljan je kolektivni ugovor.

Ekonomija za drugačiju “kulturu dobrodošlice”

Privreda uglavnom pozdravlja novi zakon.

“Ali to je previše komplikovano. Zaostajemo u praktičnoj primjeni”, kaže predsjednik DIHK-a Adrian. Zagovara drugačiju “kulturu dobrodošlice”. “Poruka mora biti: radujemo se što ćemo vas imati ovdje u Njemačkoj.” To počinje s izdavanjem viza i završava s osiguravanjem smještaja i brige o djeci.

Industrija: “Želimo vas”

Ekonomska anketa koju je krajem maja predstavila Njemačka industrijska i trgovinska komora (DIHK) pokazala je da više od polovine firme trenutno nedostatak kvalifikovanih radnika navodi kao poslovni rizik – rizici koji se često spominju također uključuju visoke cijene energije i sirovina te slaba domaća potražnja.

Predsjednik industrije Siegfried Russwurm također vidi potrebu za poboljšanjem u provedbi Zakona o imigraciji radnika. “Zadaci počinju s veleposlanstvima i konzulatima. Svi znaju američki plakat “Želimo te!” Tako moramo razmišljati i djelovati. Ova kultura dobrodošlice mora se proširiti na lokalnu imigracijsku upravu u gradu ili okružnom uredu.”

Slobodno kretanje radnika daje građanima iz zemalja Evropske unije pravo na slobodan izbor mjesta rada unutar Evropske unije. Koliko ljudi iz zemalja koje nisu dio EU dolazi raditi u Njemačku ovisi i o tome koliko im je teško podnijeti zahtjev za vizu i koliko dugo kandidati moraju čekati na termin u njemačkom predstavništvu u inostranstvu. Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da će vize za kvalifikovane radnike biti obrađene s prioritetom. Nacionalni proces izdavanja viza trebao bi biti u potpunosti digitaliziran do 1. maja 2025 prenosi fenix-magazin.

Pročitajte još:

Loading

O urednik

Također pogledajte

Scholz upozorio Nijemce na “velike ekonomske probleme” i istakao koje je jedino rješenje

Govoreći danas u Bundestagu o budžetu za sljedeću godinu, njemački kancelar Olaf Scholz je upozorio …