Život u Bosni i Hercegovini nikada nije bio skuplji: Čak i gastarbajteri se čude visokim cijenama u našim marketima - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Život u Bosni i Hercegovini nikada nije bio skuplji: Čak i gastarbajteri se čude visokim cijenama u našim marketima

Život u Bosni i Hercegovini nikada nije bio skuplji: Čak i gastarbajteri se čude visokim cijenama u našim marketima

Poskupljenje se osjetilo u proteklim mjesecima. Sve je poskupjelo. Ipak, neki artikli se mogu kupiti po nižim cijenama kod nas.

To je ispričala Banjalučanka koja živi i radi u Švicarskoj, a svake godine odmara u svom rodnom gradu.

“Imate ljude u Banjaluci koji zarađuju oko 1.000 maraka. Ne znam kako prežive od plate do plate. Cijene su visoke, npr. kupim dvije kese i potrošim 100 maraka. Proizvodi su jeftiniji u Švicarskoj i Njemačkoj. Nekad se cijene u Banjaluci nisu tako mogle vidjeti”, kaže sagovornica.

Dezodoransi, antiperspiranti, gelovi za tuširanje, šamponi, svi su poskupjeli. Hljeb koji je nekad koštao 1,20 KM sada je preko dvije marke. Kafa u kafiću nekad koštala marku, sada je skoro nepristupačna.

Prema podacima, neke cijene su pale, ali su poskupili junetina, mlijeko, sir, kafa i voće.

Školarci i studenti predstavljaju dodatni finansijski izazov. Sve teže je preživjeti svaki mjesec.

Osim toga, pripreme za zimu su poseban trošak. Ogrev, hrana, gorivo, kirija, sve je skupo i stanovništvo se pita kako živjeti.

“Plaće su možda najniže u Evropi. Građani se moraju snalaziti s donacijama iz inostranstva. Cijene osnovnih prehrambenih namirnica u drugim zemljama su niže nego u BiH”, ističe predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Borci za prava potrošača ističu da cijene u BiH nisu usklađene s primanjima stanovništva, te da slijede dodatni troškovi koje domaćinstva neće moći izbjeći.

Paprene cijene u regionu također uzrokuju probleme, ali se neki artikli u zemljama poput Crne Gore i Srbije mogu kupiti po povoljnijim cijenama nego u BiH.

(24sata.info)

Pročitajte još:

Loading

O urednik

Također pogledajte

Scholz upozorio Nijemce na “velike ekonomske probleme” i istakao koje je jedino rješenje

Govoreći danas u Bundestagu o budžetu za sljedeću godinu, njemački kancelar Olaf Scholz je upozorio …