U Njemačkoj živite a niste radili ili malo radnog iskustva imate? Evo kolika je penzija ako nikad niste radili u Njemačkoj? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / U Njemačkoj živite a niste radili ili malo radnog iskustva imate? Evo kolika je penzija ako nikad niste radili u Njemačkoj?

U Njemačkoj živite a niste radili ili malo radnog iskustva imate? Evo kolika je penzija ako nikad niste radili u Njemačkoj?

Njemačka penzija, kao penzija bilo gdje u svijetu, dobiva se na osnovu radnog staža i primanja koja u nju uplaćujete. Prema pravilu u Njemačkoj , svaka osoba kao radnik obavezna je uplaćivati penziono osiguranje.

3 načina kako nas penziono osiguranje štiti:

  • osigurava nam financijska sredstva u starosti
  • Služi nam kao financijska potpora kada smo na primjer zbog invalidnosti trajno ili djelomično nesposobni za rad
  • nudi nam mogućnost da se penzija prebaci na članove porodice ako umremo

Da bi se primala redovna penzija u Njemačkoj, potrebno je navršiti 67 godina 

ako ste rođeni prije 1964., onda je potrebno navršiti 65 godina

Koliko je godina potrebno za penziju u Njemačkoj?

Prema pravilima u Njemačkoj, za pravo na penziju potrebno je minimalno 5 godina radnog staža. To vrijedi samo za državljane iz ne EU zemalja.

Evo koliku biste penziju imali da u Njemačkoj radite pet godina

Osobe koje su oduvijek bile nezaposlene i stoga nikada nisu radile ne ostvaruju prava na uplaćivanje u penzioni fond nemaju pravo na penziju. Međutim, te osobe mogu podnijeti zahtjev za osnovno osiguranje. Time se podržavaju ljudi koji nikada nisu uplaćivali doprinose za penziono osiguranje, a financira se novcem od poreza. Za domaćice koje su preuzele brigu o odgoju djece i kućanstva, a zbog toga nikada nisu redovito radile, postoji dodatna potpora uz osnovnu sigurnost.

Koliki je iznos osnovnog osiguranja?

Visina osnovnog osiguranja ovisi o prihodima i imovini. Imovina supružnika također se uzima u obzir pri izračunu. Odrasli samci dobivaju najmanje 502 eura, parovi imaju pravo na 451 euro po partneru.

Stoga je preporučljivo već u mladosti razmisliti hoćete li u starosti imati dovoljno novca. Ako nije tako, i dalje je moguće zaposliti se na pola radnog vremena, ali tada treba uzeti u obzir dodatno ograničenje prihoda. Inače, penzioneri se mogu prijaviti za razne potpore, a osnovan je i fond za pomoć koji pod određenim uslovima može osigurati do 5.000 eura. U svakom slučaju, važno je da i penzioneri predaju poreznu prijavu jer bi u protivnom mogli dobiti kazne prenosi fenix-magazin.

Pročitajte još vezano za penzije u Njemačkoj:

Ova zanimanja i poslovi donose najviše novca u penziji

Evo koliku penziju možete ostvariti u Njemačkoj s minimalnom satnicom od 12 eura?

Ovo je najniža penzija koju možete dobiti u Njemačkoj

Evo koliko dobijaju njemački penzioneri nakon 35 godina rada:

Loading

O urednik

Također pogledajte

Doprinosi za zdravstveno osiguranje značajno raste u Njemačkoj u idućoj godini. Evo koliko će vam se više odbiti od mjesečne neto plate

Na njemački “Krankenkasse” ili doprinosi za zdravstveno osiguranje u Njemačkoj mogli bi značajno porasti 2025. …