U NJEMAČKOJ NIKAD VIŠE SLOBODNIH RADNIH MJESTA NIJE BILO: U samo dva sektora nedostaje preko 2 miliona radnika - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / U NJEMAČKOJ NIKAD VIŠE SLOBODNIH RADNIH MJESTA NIJE BILO: U samo dva sektora nedostaje preko 2 miliona radnika

U NJEMAČKOJ NIKAD VIŠE SLOBODNIH RADNIH MJESTA NIJE BILO: U samo dva sektora nedostaje preko 2 miliona radnika

Njemačke firme sve teže mogu  pronaći radnike. Posebno je drastična situacija u građevini i trgovini, pokazuje analiza otvorenih oglasa za posao.

Nekadašnji nedostatak kvalifikovanih radnika u Njemačkoj odavno je postao opsti nedostatak radne snage. U sve više profesionalnih sektora nedostaje radnika. To je posebno vidljivo u građevini i poduzetništvu prenosi fenix-magazin..

Nove brojke na otvorenim oglasima za posao pokazuju koliko firmi traži radnike – često uzalud.

Njemačka to već jasno osjeća: uz visoke cijene gradnje i sirovina, nedostatak radne snage je značajno pogodio građevinsku i stambenu industriju u Njemačkoj – firmama nedostaje pomoć.

Preko dva miliona slobodnih radnih mjesta u građevini i obrtu

Široka analiza podataka indeksa oglasa baze oglasa za posao njemačkih medija pokazuje koliko novih radnika treba građevinskim i poduzetničkim djelatnostima.

Firme su ove godine samo u tim sektorima već oglasile više od dva miliona poslova. U usporedbi s godinama iz 2019., slobodna radna mjesta sada su rekordno visoka.

Kako bi zabilježila radna mjesta, podatkovna firma sa sjedištem u Berlinu analizirala je oglase za posao u 197 pisanih medija, 304 online burze, 650 web stranica preduzeća i portal za zapošljavanje Agencije za zapošljavanje.

Kako pišu njemački mediji, samo u tekućoj 2024. godini firme su dosad uložile gotovo 700 miliona eura u oglase za radna mjesta.

Dok je u 2019. godini u istom razdoblju (od januara do septembra) oglašeno nešto više od 1,5 miliona slobodnih radnih mjesta, u 2020. godini taj se broj povećao. Međutim, tokom godine porastao je na sadašnji rekord prenosi fenix-magazin.

Pročitajte još:

Loading

O urednik

Također pogledajte

OVO SU FIRME U NJEMAČKOJ KOJE PRIMAJU RADNIKE ODMAH BEZ DIPLOME I EU PAPIRA: Dovoljan je pasoš, a one pomažu u rješavanju viza!

Ovo su neke od firmi gdje možete pokušati da se zaposlite. Većina ovih firmi često …